Pentru ce sunt folosite filtrele ND și cum să le folosim

Aflați cum să utilizați filtrele ND și cum să alegeți care sunt cele mai potrivite pentru imaginile dvs.

Abrevierea ND înseamnă Neutral Density sau „densitate neutră”. Acestea sunt filtre neutre care completează perfect calitățile camerei dronei și nu numai.

În acest articol, vom vorbi despre ce sunt filtrele ND, cum funcționează și cum ajută la crearea unor cadre uimitoare.

Ce sunt filtrele ND?

Filtrele ND sunt utilizate pentru a regla lumina care intră în obiectivul camerei. Filtrele blochează lumina într-un mod absolut neutru, fără a modifica culoarea și nuanța. Alte situații în care filtrele sunt foarte utile sunt atunci când doriți să evidențiați o mișcare anume, de exemplu în cazul apei curgătoare. În plus, puteți utiliza filtre ND pentru a înmuia imaginea.

Filtre ND – diafragmă și viteză de expunere

Filtrele ND permit utilizatorilor să aibă mai multă libertate în alegerea diafragmei și vitezei de expunere.

Diafragmă

Datorită capacității filtrelor ND de a menține o diafragmă mai mare în condiții de lumină puternică, puteți crea imagini mai detaliate, cu o claritate incredibilă și să alegeți focalizarea imaginii.

Viteză de expunere

Datorită faptului că filtrele ND pot limita lumina care ajunge la obiectiv, puteți încetini viteza de expunere și astfel să capturați orice mișcare.

Cum funcționează filtrele ND?

Dacă utilizați camera dronei fără un filtru montat, atunci când reduceți viteza de expunere, riscați ca fotografia să fie supraexpusă, adică prea luminată. Când montați un filtru ND, lumina care ajunge la obiectiv poate fi limitată și puteți prelungi timpul de expunere. Rezultatul va fi o fotografie mai detaliată, cu mișcare evidențiată.

De fapt, atunci când fotografiați la o viteză de expunere mai lungă, mișcarea devine mai difuză, iar imaginea capătă un aspect mai natural și dinamic. Acest lucru este foarte util mai ales în fotografiile de acțiune.

Filtre ND – specificațiile lor și semnificația acestora

Filtrele sunt disponibile cu diferite nivele de reducere a luminii care ajunge la senzor. Pe scurt, aceste nivele sunt indicate prin cifre, notate ca ND2, ND4, ND8, ND64, etc. ND2 reduce cantitatea de lumină care ajunge la senzor de două ori (sau, cu alte cuvinte, întunecă cu 1 stop), ND4 reduce de patru ori (2 stopuri) și așa mai departe.

Astfel, cu cât F-stop-ul este mai mare, cu atât mai puțină lumină ajunge la senzor.

Pentru a fotografia tipul de cadre care sunt cel mai adesea asociate cu camerele dronelor, filtrele ND standard pe care le veți întâlni de la principalii producători sunt ND4, ND8 și ND16, dar există și alte opțiuni pentru creșterea stopurilor.

Cum să utilizați un filtru ND pentru drona dvs. DJI?

Vă recomandăm să utilizați filtrul ND în setările manuale pentru a vă asigura că camera nu va corecta automat setările dorite de dvs.

Apoi, alegeți filtrul potrivit. Puteți face acest lucru testând diferite setări și verificând care rezultat al camerei vă mulțumește.

Interfața produselor DJI facilitează alegerea filtrului ND corect pentru a minimiza supraexpunerea, care este strâns legată de viteza de expunere, frecvența cadrelor și ISO.

Sfat 1: Aveți grijă să nu alegeți un filtru cu prea multe stopuri pentru a nu obține o fotografie prea întunecată.

Sfat 2: Dezactivați întotdeauna drona înainte de a face orice modificări ale obiectivului camerei pentru a nu deteriora gimbalul.

Filtrele ND vă permit să capturați cadre fluide de calitate profesională, care beneficiază la maximum de perspectivele unice oferite de drone.

Acestea sunt instrumente esențiale pentru îmbunătățirea fotografiilor aeriene și sunt cheie în arsenalul profesional al oricărui fotograf sau videograf.

Adăugarea acestor filtre la camera dronei dvs. poate duce la rezultate remarcabile. Imaginile dvs. nu vor fi supraexpuse și veți avea mai multă libertate pentru a adopta un adevărat stil creativ în fotografiile dvs.